"Mi ha un po’ sconvolto l’esistenza”: giovani, clubbing e percorsi di vita - Fabio Gaspani, Enrico Petrilli - Vita e Pensiero - Articolo Studi di Sociologia Vita e Pensiero

"Mi ha un po’ sconvolto l’esistenza”: giovani, clubbing e percorsi di vita

digital
Articolo
rivista STUDI DI SOCIOLOGIA
fascicolo STUDI DI SOCIOLOGIA - 2021 - 2
titolo "Mi ha un po’ sconvolto l’esistenza”: giovani, clubbing e percorsi di vita
“It Kind of Messed Up My Life”: Young People, Clubbing and Life Paths
autori
editore Vita e Pensiero
formato Articolo | Pdf
online da 05-2021
doi 10.26350/000309_000119
issn 0039-291X (stampa) | 1827-7896 (digitale)
€ 6,00

Ebook in formato Pdf leggibile su questi device:

The article investigates the socialization process to clubbing, as well as how taking part in this activity and developing a related lifestyle may affect youth life paths. In order to pursue these research aims, a qualitative secondary analysis is carried out to examine thirty-two semi-structured interviews collected among clubbers in Milan and Berlin. The results highlight multiple ways in which clubbing influences youth biographical constructions. Specifically, the paper shows how it shapes different spheres of social life, such as school and work, shedding light on the importance of the territorial dimension and the timing of clubbers’ socialization. Conclusions stress the relevance of leisure in configuring people’s biographies.

keywords

Young people, Clubbing, Life paths, Lifestyle, Qualitative secondary analysis

Biografia degli autori

Enrico Petrilli, Fabio Gaspani, Università degli Studi di Milano-Bicocca. Email Petrilli: enrico.petrilli@unimib.it. Email Gaspani: fabio.gaspani@unimib.it

Questo sito o gli strumenti terzi da questo utilizzati si avvalgono di cookie necessari al funzionamento ed utili alle finalità illustrate nella cookie policy.
Se vuoi saperne di più o negare il consenso a tutti o ad alcuni cookie, consulta la cookie policy.
Chiudendo questo avviso, navigando in questa pagina, cliccando su un link o proseguendo la navigazione in altra maniera, acconsenti all'uso dei cookie.

Acconsento